top of page
Search
Writer's pictureIsabelle Feteris

De Discipline Trainen van een Topsporter - de Do's en Don'ts

Updated: 3 days ago

twee kanten

Discipline is een belangrijke eigenschap als het gaat om je doelen bereiken.

We hebben allemaal twee stemmen in ons hoofd. Noem het je engeltje en je duiveltje, je higher en weaker self of je rationele en reptielen en brein. Ik noem het de krachtigere en zwakkere versie van jezelf. De hele dag zijn die twee met elkaar in gesprek. Op momenten komt de krachtigere versie van jezelf met geweldige ideeën die jouzelf, anderen en de wereld kunnen veranderen. Maar wat doe je ermee? Niks! Omdat de zwakkere versie van jezelf roet in het eten gooit.


We herkennen allemaal wel het moment waarop de krachtigere versie van jouzelf een goed voornemen had. Laten we zeggen dat je doel was om vroeger op te staan. 's Avonds zette je de wekker een uur eerder en ging vol goede moed slapen. Maar toen het moment daar was, de wekker ging af, stond de zwakkere versie van jouzelf aan het roer en gooide roet in het eten. Je drukt de snooze knop in en ging verder slapen. Of erger nog: je zet de wekker een uur later en probeert het morgen weer.


We kiezen te vaak in ons leven voor instant gratification: korte termijn plezier. Dat betekent dat je bewust of onbewust je lange termijn resultaat aan de kant zet. Het moet allemaal nu, nu, nu! De zwakkere versie van jezelf vertelt je daarom dat het toch niet uitmaakt, een keertje kan toch wel? De valkuil is dat je daardoor altijd aan staat.


🌀 Zodra er een appje binnenkomt pakken we onze telefoon erbij en daardoor werken we minder gefocust.


🌀 Als de schaal met koekjes langsgaat, pak jij er een hoewel jij graag een fitter lijf wil en je had voorgenomen deze ronde over te slaan.


🌀 De wekker gaat? Nog een paar keer snoozen voordat je er echt uit gaat.


🌀 Op het moment dat je de keuze hebt om te fietsen of met de auto te gaan, kies je voor de makkelijkste weg: de auto.


🌀Je doel was om te gaan sporten maar aan het eind van de dag kies je er toch voor om met een dekentje op de bank te kruipen met een serie aan.


Deze prikkels zorgen op korte termijn voor een fijn gevoel. Er komt een shot dopamine vrij in je brein. Dopamine is een stof die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen. Het wordt niet constant geproduceerd maar komt vrij bij bepaalde handelingen of situaties zoals eten, sporten, seks of drugs. Een teveel aan dopamine kan er voor zorgen dat belangrijke functies van je brein worden verstoord. Je bent namelijk constant overprikkeld.


Dit zigzaggen - starten en stoppen - kost heel veel tijd en energie maar levert je niks op. Vanuit motivatie start je ergens mee maar omdat je te weinig discipline hebt, stop je weer. Misschien kom je überhaupt niet in actie en denk je er alleen over na. De krachtige versie van jezelf weet wat je moet doen en toch lukt het niet. Discipline is hierbij de sleutel tot succes!


Discipline

Discipline is het kiezen voor korte termijn ongemak wat op lange termijn resultaat kan opleveren. Omdat je geen garantie hebt voor succes en omdat er verleidingen zijn, zwicht je (soms). Dan kijk je nog een aflevering hoewel je tegen jezelf had gezegd dat je het NIET zou doen. Kortom: het zorgt ervoor dat je het gevoel krijgt dat je jezelf aan het oplichten bent. Aan het liegen. Dat zorgt voor een knauw in je zelfvertrouwen. Want wie zegt dan dat het de volgende keer wel zal lukken? En precies die overtuiging zorgt ervoor dat de kans van falen de volgende keer groter is. Het klinkt allemaal niet zo sexy: kiezen voor korte termijn ongemak maar zoals voormalig Navy SEAL Jocko Willink stelt: discipline equals freedom.

Hebben mensen die discipline hebben heel veel geluk? Is het niet voor je weggelegd? Als je dit denkt, dan heb ik goed nieuws voor je. Ik had vroeger de discipline van een garnaal maar heb het met effectieve methodes getraind - en dat kun jij ook!


Discipline is als een spier. Je kunt het vergroten door te trainen en het verkleinen door het te verwaarlozen. Maar net als bij een spier kun je je wilskracht uitputten.


Vergelijk het met een pot met knikkers: aan het begin van de dag is de pot vol en elke keer als je discipline op de proef gesteld wordt, gaat er een knikker uit. Als je te veel verleidingen hebt weerstaan, dan is de pot aan het eind van de dag leeg. Dan zwicht je voor de verleiding omdat je wilskracht op is. Ook andere dingen spelen een rol zoals energie. Op het moment dat je vermoeid bent, begin je al met een halflege knikkerpot.



Hoe train je dan je discipline?

Bepaal waar je ongeveer naartoe wil: Je B-punt. Als je niet weet waar je naartoe wil, hoe weet je dan welke route je moet nemen? Ik merk dat veel mensen het idee hebben dat ze niet precies weten wat ze willen. Ik denk dat we het wel weten maar onszelf de verkeerde vragen stellen. Je hoeft het niet precies te weten, je einddoel mag vaag zijn. Maar - net zoals bij scherpschutters - houd het doel vaag en de middelen scherp. Dan kan je namelijk de route bepalen. Stel dat je 's nachts met de auto van Amsterdam naar Maastricht gaat rijden in de winter. Het is donker en mistig.


Je einddoel kan zijn om meer rust te hebben in je hoofd en zorg dat je middelen specifiek zijn.

Waar zou je bijvoorbeeld naartoe willen op het gebied van mindset in 4 weken?

En hoe zou je die rust kunnen krijgen?


Laten klein we beginnen! Het gaat erom dat je went om de dingen te doen die op korte termijn oncomfortabel zijn. Je hoeft niet van de ene op de andere dag je leven 180 graden om te gooien. Het gaat erom dat je de eerste stap zet. Dit kan zo simpel zijn als je bord nadat je het gebruikt hebt in de afwas te zetten. Niet op tafel, ook niet op de afwasmachine maar erin! Of je jas netjes aan de kapstok hangen in plaats van over de stoel of op de bank. Wees bewust van de kleinste dingen die je uitstelt op dagelijkse basis en ga dit veranderen.


Dan ga je ineens alle excuusjes opmerken die in je opkomen zoals: 'Dat doe ik later wel' of 'Het is niet belangrijk genoeg voor me'. Als je het doet, besef je pas hoe fijn het is om een opgeruimd huis, een gevulde koelkast, een fit en gezond lijf en een flinke dosis energie te hebben. O ja, had ik al genoemd hoe geweldig het voelt als jij dan eindelijk je doelen bereikt? Sta dus ook stil bij deze successen. Elke keer als de krachtige versie van jezelf gewonnen heeft van de zwakkere versie, sta je hier even bij stil. Wuif het succes niet weg alsof het vanzelfsprekend is, dat is het namelijk totaal niet!


Ook een belangrijke tip is om van tevoren te beslissen hoe je wil komen opdagen. Stel dat je bij vrienden gaat eten en je doel is om te eten op gevoel. De valkuil van de zwakkere versie van jezelf is om te veel te eten terwijl je geen trek meer hebt. Of om te kiezen voor de voeding die geen optimale brandstof is voor je lichaam (ik spreek niet graag als het gaat om voeding in termen van gezond of ongezond / goed of slecht). Kies dus in dit geval hoe je wil komen opdagen: als de zwakkere of krachtigere versie van jezelf? En als je kiest om krachtig te komen opdagen, wat zou je dan anders doen? Denk hier goed over na en visualiseer hoe de avond ongeveer zal verlopen als het om dit doel gaat. Maak er een mentale video van. Dan is het straks een kwestie van je video op play zetten en afspelen zodat de avond verloopt zoals je wil.


Ja, het kan voorkomen dat je discipline getest werd en je hebt de proef niet 100% doorstaan. Een grote valkuil is dan om jezelf mentaal af te straffen. 'Zie je wel, je kan het niet, sukkel!' en 'Het gaat volgende keer ook niet lukken.' Wat we dan doen is onze eigenwaarde koppelen aan onze prestatie. Stop daarmee. Het feit dat dit ene doel niet gelukt is, betekent niet dat jij als mens mislukt bent. Jij bent in de kern goed genoeg ongeacht wat jij presteert. Ook extrapoleren we de gebeurtenis: omdat het nu mislukt is, zal het nooit meer gaan lukken. We nemen het verleden mee naar het heden en de toekomst. Dit is natuurlijk klinklare onzin! Falen is een onderdeel van je succes. Want als het makkelijk was, dan zou iedereen het doen.


I’ve missed more than 9,000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. Twenty-six times I’ve been trusted to take the game-winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.

Michael Jordan



Afkicken van je verslaving

We kiezen dus te vaak voor korte termijn beloning. Maar na verloop van tijd voldoet die beloning niet meer en heb je er steeds meer nodig om het geluksvlammetje brandende te houden. Je ontwikkelt een verslaving en je raakt uitgeput. Dan heb je geen energie meer om de verleidingen te weerstaan.


Wil jij je discipline niet alleen trainen, maar ook je mentale batterij opladen? Dan is het een goed idee om op een mindset dieet te gaan: een Dopamine Fasting. Say whuut?

Dit is wat het is: Je onthoudt jezelf gedurende een bepaalde periode van alle dopamine boosters en geeft je hersenen rust.


Er zijn bepaalde dingen in je omgeving die zorgen dat jij een boost dopamine krijgt. Het is waardevol om deze gedurende een bepaalde periode uit je leven te bannen. Dit kan een aantal uur zijn, een dag of een paar dagen.


Wat zijn deze dopamine boosters?

Suiker

Cafeïne

Alcohol

Tabak

❌ Drugs

Sociale Media

Films / series

Dating apps


Welke dingen kan je dan wel doen?

✔️ De natuur in

✔️ Verbinding zoeken met anderen

✔️ Schrijven

✔️ Mediteren / niks doen

✔️ Muziek luisteren

✔️ Opruimen


SIDE NOTE: Het simpelweg verbieden van alle prikkels gedurende een korte periode zal het niveau van dopamine niet blijvend verlagen. maar het zou wel de stimulatie van dopamine kunnen beperken gedurende een korte periode. Je zal na een periode van vasten, minder de neiging voelen om je telefoon te gebruiken. Maar zodra je terugvalt in oude patronen, ben je in no time terug bij af. Heeft het dan helemaal geen zin? Jawel! Het kan helpen op de langere termijn om er bewust van te zijn wat je doet zodat je het kan aanpassen in je dagelijkse leven. Doe het dus niet met de intentie om het 'af te vinken' maar om de lessen eruit mee te nemen en toe te passen.


Wil je stoppen met uitstellen?

Wil je leren hoe je stopt met uitstellen en met een topsportmentaliteit in actie komt?

Bestel dan dit boek.


376 views0 comments

Comments


bottom of page