top of page
Search

Als jij je zaakjes niet op orde hebt | Reageren op Kamp van Koningsbrugge

Er is weer een nieuw seizoen van Kamp van Koningsbrugge. Onder begeleiding van Ray Claassens en Dai Carter gaan 10 gewone burgers de uitdaging van hun leven aan. Welke cursisten weten overeind te blijven staan? Dit keer is het een editie met BN'ers. Dit is de vierde aflevering van het seizoen.


Bielzenmars

De uitzichtloze Bielzenmars komt eindelijk tot een eind. Ze komen aan bij Ray en Dai en sluiten de mars af. Iris komt als eerste aan en de opdracht ging haar bijzonder goed af. Het leek alsof ze gemakkelijk door kon gaan. De andere deelnemers leken meer aan het einde van hun latijn.


Edino vond het zwaarder dan hij had verwacht. Hij merkt dat hij fysiek en mentaal aan het verzwakken is. Het begint vaak mentaal en uiteindelijk wordt het fysiek. Vertel jij jezelf het verhaal dat het zwaar is, dan begint je lichaam ook weerstand te bieden waardoor het zwaar wordt.


Grottenparcours

'We kunnen je niet dichter bij de dood brengen dan we nu doen' zegt Ray Claasens. Hij wil de deelnemers angst inboezemen, zodat ze het gevoel krijgen dat ze in een vuurgevecht zitten. Dat het een kwestie is van leven of dood. In het pikkendonker moeten ze een parcours afleggen. 'Heftig' aldus Wouter.


Opnieuw vond Edino het zwaar. Hij is bang voor de dood. Niet zozeer voor pijn of risico maar vooral voor het onbekende. Veel mensen zijn bang voor het onbekende, waardoor we blijven hangen op hetzelfde niveau. Aan de andere kant zijn we als mensen gemaakt om te groeien. Stilstand is achteruitgang en betekent in de natuur dat je doodgaat.


SH*T

's Nachts gaan de cursisten het donkere bos in. Hier moeten ze zo stil en opvallend mogelijk werken. Eerst camoufleren ze zichzelf en dan gaan ze de nacht in. De volgende ochtend moeten ze zorgen dat ze onopgemerkt kunnen vertrekken. Een van de deelnemers heeft maar liefst twee keer gepoept en dat moet opgeruimd worden. Zou de vijand dit vinden, dan krijgen ze argwaan aldus Edino.Dit is een metafoor hoe mensen met hun mentale sh*t dealen. Ze verstoppen dit op een plek waar anderen het niet kunnen zien. We doen alsof het allemaal goed gaat. Aan de andere kant verstoppen we dit niet goed genoeg, anderen kunnen dit zien. Worden mensen hierop gewezen, dan worden ze ongemakkelijk. Schieten ze in de verdediging, vluchten ze weg of bevriezen ze. In dit geval was dat onmogelijk, want het bewijs was er. De groep hielp om alles weer op te ruimen.


Infiltratie

Boris krijgt de leiding in deze opdracht. Hij moet ervoor zorgen dat de groep een zwaar object verplaatst. Niet iedereen werkt even hard mee. Iris doet minder dan de rest en wordt hierop gewezen. Ze schiet in de weerstand en geeft een weerwoord. 'Ik wil niet dat je tegen me praat.' zegt Dai Carter. Iris vind het moeilijk om om te gaan met feedback.


Mogelijk ziet ze dit als teken dat ze het niet goed genoeg heeft gedaan en niet goed genoeg is. Daardoor gaat ze in discussie. Aan de andere kant kan ze daardoor de feedback niet ontvangen en er niet van leren. Daarom corrigeert Dai haar zodat ze kan leren en dit lukt haar.


Bootje varen

Met het zware object komt de groep aan aan de rand van de rivier. Het pakket blijkt een boot te zijn die nodig is voor het vervolg van de route. Die moeten de cursisten zelf opblazen. Tijdens de tocht op de rivier krijgt iedereen de beurt om de leiding te nemen. Niet iedereen ziet zichzelf als leider, de meesten zien zichzelf eerder als volger. Dit zorgt voor bijzondere communicatie. Twijfels over of je iets wel of niet moet zeggen, tot schreeuwen aan toe.


Bekijk ook de recap van Kamp van Koningsbrugge van mij waarin ik dieper inga op het stemmetje in het hoofd van de deelnemers. En hoe jij die zelf onder controle kan krijgen, zonder deel te hoeven nemen aan het programma.Waar kan je Kamp van Koningsbrugge terugkijken?

Kamp van Koningsbrugge terugkijken kan via de website van NPO.


Wanneer is Kamp van Koningsbrugge?

Het is elke donderdagavond om 20.35 op op AVOTROS.

54 views0 comments

Comments


bottom of page