top of page
Search

Je mindset veranderen, het kan met deze inzichten

Kan ik mijn mindset veranderen?

Alles begint en eindigt met je mindset. Er is een groot verschil tussen de mindset van een amateur en de mindset van een pro. Heb je de mindset van een pro, dan ga je topprestaties leveren. Heb je de mindset van een amateur, dan krijg je de resultaten die hierbij passen op alle vlakken van je leven. Aangezien je dit artikel leest, ga ik ervan uit dat je nog geen pro bent.


Maar je wil het wel worden. Je wil je mindset veranderen. Of denk je: het is niet voor me weggelegd. Fout! Slechts 50% van je mentale kracht wordt bepaald door onze genen, dus dat betekent dat er nog genoeg ruimte overblijft waar je zelf invloed op kan uitoefenen! Vergelijk het bijvoorbeeld met je lichaamsgewicht. Sommige mensen worden geboren met een snel metabolisme en hoeven weinig moeite te doen om slank te blijven. Anderen zullen er meer tijd en moeite in moeten steken en weten dat bij één misstap de kilo’s eraan vliegen. Dat betekent niet dat het onmogelijk is voor deze tweede groep mensen om slank te zijn. Ze zullen er echter wel harder voor moeten werken.


Naast je genen spelen ook je omstandigheden een rol. Deze bepalen voor ongeveer 10% je mentale kracht. Denk hierbij aan omstandigheden zoals: of je gezond of ziek bent, getrouwd of gescheiden, een leuke of minder leuke baan hebt, etc. Op het moment dat er iets in je leven gebeurt kan dat je mindset veranderen, zowel positief als negatief. Wat ik echter zie is dat positieve gebeurtenissen vaak minder impact hebben dan negatieve gebeurtenissen. Dat komt omdat er nog een laatste factor is waardoor je mindset wordt bepaald, namelijk je eigen aandeel. De dingen die jij doet om je mindset meer of minder krachtig te maken. Dit gedeelde kan jij trainen om je mindset te veranderen.


Het is dus zeker mogelijk - of je nou de krachtige mindset-genen hebt of niet - om een pro te worden door je mindset te veranderen. Maar hierbij blijft één ding belangrijk: mindset is net als een spier die je moet blijven trainen. Ik heb tig mensen met een topsportmentaliteit ondervraagd en wat me opviel is dat ze niet stilzitten en genieten van hun sterke mindset. Nee! Ze doen dingen om hun mindset te veranderen. Structureel.


Hoewel genetische aanleg en omgevingsfactoren zeker een groot aandeel hebben, ga ik daar niet op focussen in dit artikel. Ik richt me alleen op hetgeen waar jij volledig invloed op hebt: jezelf. De dingen die jij wel of niet doet. Neem dus 100% verantwoordelijkheid voor je eigen aandeel en laat de andere factoren even los. Daar kan je niet zoveel mee. Wat ik wel alvast kan zeggen: als je mindset sterker wordt, gaan er gegarandeerd dingen in je omgeving veranderen. Maar als we dit benaderen als een pro, focussen we niet op de uitkomst maar op het proces. Deal?


All-in of niet?

Ik weet zeker dat het voor je is weggelegd om dingen als een pro te benaderen en daardoor te presteren op de toppen van je kunnen. Dat betekent niet dat je overal de allerbeste in moet worden. Het is maar voor een paar mensen weggelegd om bij de wereldtop te horen. Waar het wel om gaat is dat jij het beste uit jezelf gaat halen. Of dit nu resulteert in een gouden medaille, het verdienen van meer geld, het laten groeien van je bedrijf, een promotie of meer energie en tijd, dat ga je zelf ervaren. De grote vraag is: ben je bereid om te doen wat nodig is om een pro te worden? Maak je een commitment of ga je het proberen om je mindset te veranderen?


Ik ga het niet mooier voor je maken dan het is. Het is niet altijd even gemakkelijk om een sterke mindset te hebben. Je zal namelijk moeten afwijken van de groep waar je nu in zit. De meeste mensen gaan door het leven als een amateur. Om te overleven is er een sterke behoefte van mensen om ergens bij te horen. Het leven in groepen was in de vroege ontwikkeling van de mens een noodzakelijke voorwaarde om te overleven. Voedsel was relatief schaars. Met name voor de jacht was samenwerking noodzakelijk. Individuen die samenwerkten en de opbrengst van de jacht deelden hadden een grotere kans om te overleven. ‘Erbij horen’ en doen wat daarvoor nodig is, is dus iets wat we geneigd zijn om te doen.


Toch niet je mindset veranderen?

De vraag is: wil je bij de grote massa horen? Bij de groep die gemiddeld is en daardoor gemiddelde resultaten behaalt? Als dat zo is, is dat prima. Dan kan je nu het artikel wegklikken. Het is zonde om tijd en energie te steken in iets wat je toch niet gaat doen. Ik hanteer voor mezelf de volgende regel als het gaat om doelen: Alleen als ik mijzelf de acties die ervoor nodig zijn om het doel te bereiken over een jaar doen nog zie doen, doe ik het! Zo niet, dan begin ik er niet aan. Stel jij wil blijvend gewicht verliezen, laten we zeggen 15 kilo in 6 maanden. Dat betekent voor jou dat jij hiervoor elke dag, 7 dagen per week, minstens 1 uur moet trainen. Verder moet jij je hele voedingsplan omgooien. Om verleidingen uit de weg te gaan, vermijd je sociale activiteiten. Wanneer je het gewicht bent kwijtgeraakt, zal je bepaalde acties nog steeds moeten blijven doen om het te onderhouden. Als jij jezelf dit over een jaar niet ziet doen, dan begin je er niet aan. Of stel jouw doel is een topsportmentaliteit krijgen en dit betekent dat je hiervoor elke dag minimaal een kwartier aan je mindset moet besteden, zou je dit dan over een jaar nog steeds doen? Zit je nu hard ja te knikken, lees dan zeker verder!


Je mindset veranderen

Misschien vergelijk jij je met anderen als je denkt aan welke acties nodig zijn om een topsportmentaliteit te krijgen. Wat zullen anderen wel niet denken als ik aan mijn mindset werk? Ik ben toch niet gek? Ik hoef je niet te vertellen dat je niet ziek hoeft te zijn om beter te worden. Maar als je echt next level wil gaan - en ik weet dat je dat wil, anders had je dit boek niet opengeslagen - dan zal je de keuze moeten maken om af te wijken van de groep op bepaalde vlakken. En nee, je hoeft je niet zozeer af te zetten tegen de groep, maar dat je moet begrijpen waarom jij het anders gaat doen dan de groep. Weet je nog: 90% van de mensen die een doel stelt geeft binnen 2 weken al op? De meeste mensen hebben de ijzersterke kracht van mindset nog niet ontdekt. Ja, de massa leest er wel over, maar komt niet in actie. En juist omdat jij geen gemiddelde resultaten wil halen en niet wil opgeven, maar op de toppen van je kunnen wil presteren, ben je per definitie een afwijker. Kies dus waar je wel en niet in meegaat bij de groep.


Korte mindset meting doen?

Wil je met de bovenstaande informatie aan de slag? Laat me je op maat gemaakt advies geven. Doe de gratis test om binnen twee minuten precies te weten hoe je mindset ervoor staat. Je ontvangt ook een persoonlijk rapport met een schema hoe jij je brein kan trainen64 views0 comments

Comments


bottom of page