top of page
Search
Writer's pictureIsabelle Feteris

16 manieren om je brein te trainen

Steeds meer mensen streven naar positiviteit en willen een topsportmentaliteit creëren. Wat betekent dat precies? Positieve mensen denken optimistisch, zoeken naar oplossingen en gaan van het goede uit. Hierdoor ervaren ze een bepaalde rust en maken ze zich minder snel zorgen. Ze zijn weerbaar en veerkrachtig. Net zoals je spieren, kun je ook je brein trainen. Hoe meer je dat doet, hoe beter je erin wordt. Maar wat is een topsportmentaliteit precies en hoe krijg je de mentaliteit van een winnaar? Onderstaande definitie, oefeningen en quotes helpen jou op weg.


Topsportmentaliteit bestaat uit twee woorden namelijk topsport en mentaliteit.

top·sport (de; v(m)) sport op het hoogste niveau

men·ta·li·teit (de; v; meervoud: mentaliteiten) manier van denken en voelen.


Een topsportmentaliteit zijn de mindset en eigenschappen die kenmerkend zijn voor succesvolle topsporters. Het omvat diverse elementen die bijdragen aan uitmuntendheid in de sportwereld en vaak worden toegepast om doelen te bereiken, zowel binnen als buiten de sportarena. Niet alleen topsporters kunnnen dus profiteren van een topsportmentaliteit; iedereen kan dat.


Enkele kenmerken van een topsportmentaliteit zijn:


  1. Doelgerichtheid: Topsporters stellen heldere, specifieke doelen en werken gedisciplineerd aan het bereiken ervan. Ze hebben een duidelijke visie van wat ze willen bereiken en werken doelbewust aan het realiseren van die visie.

  2. Doorzettingsvermogen: Topsporters weten dat succes zelden vanzelf komt. Ze zijn bereid om hard te werken, tegenslagen te overwinnen en door te zetten, zelfs als de weg moeilijk is.

  3. Discipline: Een sterke discipline is cruciaal. Topsporters volgen strikte trainingsregimes, gezonde voedingsgewoonten en zorgen voor voldoende rust. Ze begrijpen dat consistentie en toewijding essentieel zijn voor prestaties op topniveau.

  4. Mentale veerkracht: Topsport vereist niet alleen fysieke kracht maar ook mentale veerkracht. Het vermogen om stress te hanteren, met druk om te gaan en zichzelf te motiveren, zijn essentiële aspecten van een sterke mentale houding.

  5. Teamgeest: Hoewel veel sporten individuele prestaties benadrukken, waarderen topsporters het belang van teamwork. Ze kunnen effectief samenwerken met coaches, teamgenoten en ondersteunend personeel om gezamenlijke doelen te bereiken.

  6. Leergierigheid: Topsporters zijn altijd op zoek naar manieren om zichzelf te verbeteren. Ze staan open voor feedback, leren van hun fouten en zijn constant bezig met het verfijnen van hun vaardigheden en strategieën.

  7. Focus: In een wereld vol afleidingen weten topsporters hun aandacht te richten op wat echt belangrijk is. Ze kunnen zich concentreren op de taak voor handen zonder afgeleid te worden door externe factoren.


Over het algemeen draagt een topsportmentaliteit bij aan consistentie, succes en persoonlijke groei, zowel op het sportveld als in andere aspecten van het leven. Hoe krijg je dan die topsportmentaliteit? Door je brein te gaan trainen.

16 manieren om je brein te trainen


1. Elke dag lezen

Door inspirerende spreuken, quotes en boeken te lezen, train je jezelf om positief te gaan denken. Ook doe je nieuwe informatie op om doelen te stellen, productiever te werken of meer rust te nemen. Wil je een keer de diepte in? Lees bijvoorbeeld het boek Stoppen met Uitstellen.


2. Een nieuwe hobby zoeken

De beste hobby’s helpen je brein volgens psychowetenschappers méér ontspannen, geven je overdag méér focus en aandacht, bieden je nieuwe inzichten, geven je een energieboost en doen je brein zelfs groeien. Neuroplasticiteit, noemen de wetenschappers die positieve effecten van hobby’s op je brein.


3. Angsten overwinnen

Angst hebben is normaal. Angst heeft nut. Door angst redden we onszelf uit gevaarlijke situaties en overleven we. Zonder angst zouden we bijvoorbeeld zomaar de snelweg oversteken. Maar angst kan ook ervoor zorgen dat we blijven hangen in patronen. Dat maakt je wereld klein. Zoek daarom het gevaar meer op. Hoe vaker je angst te lijf gaat, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt.


4. Je talenten ontwikkelen

Kijk naar waar je goed in bent, en focus daarop. Of leer nieuwe dingen. Hoe afgezaagd het ook klinkt: als je denkt dat iets je niet gaat lukken, is de kans groot dat het inderdaad zo is. Heb vertrouwen in je eigen kunnen en wees geduldig en genadig als iets nog niet meteen lukt.


5. Vroeg opstaan

Als je eerder opstaat en je dag begint met iets wat jij leuk vindt, ben je een stap voor op de rest van de wereld. Iedereen slaapt nog, maar jij bent al bezig met je doelen voor die dag. Of dat nou is door te sporten, te mediteren of yoga te doen, of alvast te gaan werken. Als je dat alvast hebt afgevinkt, loop jij een stapje voor op je dag, waardoor je rust in je leven creëert. Zo zorg je dat je goed in je vel zit en je gelukkiger voelt."


6. 3 keer per week trainen

Of je nu naar de sportschool gaat, voetbalt, gaat hardlopen, zorg dat je drie keer per week traint. Niet alleen vanwege je fysieke maar ook vanwege je mentale gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat het verhogen van endorfines, dat zijn stoffen die energie verhogen en ons goed laten voelen, bijdraagt aan een betere stemming. Daarnaast helpt het tegen stress door het verlagen van de cortisolspiegel, waardoor stresshormonen afnemen.


7. Elke dag bewegen

Er is een verschil tussen trainen en bewegen. Trainen is vele malen intensiever. Beiden heb je nodig: it takes two to tango. Denk bij bewegen aan wandelen, yoga of fietsen op een lage intensiteit. Bewegen zorgt ervoor dat je uit je hoofd gaat en in je lijf komt en heeft zo een positief effect op je mentale gezondheid. Verder is er ook sprake van een positieve vicieuze cirkel: Sporten en bewegen hangt samen met een betere mentale gezondheid, en dat leidt weer tot meer motivatie om te sporten en bewegen.


8. Uit de comfortzone komen

Als je de dingen doet die je altijd deed, krijg je de resultaten die je altijd kreeg. Ga dus dingen anders doen en kom uit de comfortzone. Je doet er nieuwe inzichten door op, ontwikkelt je vaardigheden en ontdekt wellicht andere manieren om iets te doen. Door iets nieuws te proberen, kun je ontdekken dat je tot veel meer in staat bent dan je denkt. Dat geeft zelfvertrouwen.


9. Een planning maken

Als je een planning maakt, creëer je een duidelijk pad naar je doel. Je weet precies wat je moet doen, wanneer je het moet doen en hoeveel tijd je ervoor nodig hebt. Dit geeft je een gevoel van controle en zekerheid, waardoor je met meer vertrouwen en minder stress aan je taken kunt werken.


10. Gelijkgestemden om je heen verzamelen

Ga om met mensen die zelf (ook) een topsportmentaliteit hebben. Dat verbetert je eigen stemming en het beïnvloedt je gedrag in goede zin. Je bent het gemiddelde van de 5 mensen met wie je het meest omgaat. En je zal merken: jouw krachtige mindset werkt aanstekelijk voor anderen.


"Je bent het gemiddelde van de 5 mensen met wie je het meest omgaat"

11. Stoppen met slechte gewoontes

Zorg goed voor jezelf. Maak een lijst van manieren hoe jij jezelf saboteert. Is dat met voeding, scrollen, tv kijken, uitstelgedrag, roddelen of andere manieren? Hierdoor zit je fysiek en mentaal slechter in je vel, waardoor het moeilijker wordt om optimistisch te blijven. Stop stap voor stap met de slechte gewoontes. Lukt het een keer niet? Wees dan niet te streng voor jezelf!


12. Waarde delen met de wereld

Presteren op de toppen van je kunnen doe je niet voor jezelf, maar omdat je gelooft in iets wat groter is dan jijzelf. Hoe meer je hebt, hoe meer je kunt geven. Dus deel je waarde met de wereld. Deel je positieve energie op sociale media, deel je rijkdom met de minderbedeelden en deel je tijd met vrienden en familie.

13. Elke dag 2 minuten niks doen

Elke dag 2 minuten rust nemen, zorgt ervoor dat jij je bewust wordt van die stem in je hoofd. Mentaal krachtig worden is een kwestie van tijd en het zal wel even duren voordat je deze en andere tips in de praktijk hebt gebracht. Maar dat is helemaal niet erg: oefening baart kunst, op den duur zal je verandering merken. Echt waar!


14. Spreken in het openbaar

Communicatie is key in elke relatie. Dit geldt zowel in 1-op-1 communicatie als voor het spreken voor groepen. In onze maatschappij wordt enorm opgekeken naar mensen die spreken in het openbaar. Denk aan politici, sprekers en presentatoren. Lesgeven, presenteren en andere vormen van spreken in het openbaar zijn echter op zichzelf staande vaardigheden. Sommigen hebben er talent voor, anderen zullen er harder aan moeten trekken.


15. Werken met een coach

Je kan alles wel alleen doen, maar samen gaat het sneller, makkelijker en is het leuker. Daarom heeft ook elke topsporter een coach. Wil je een topsportmentaliteit? Ook dan is coaching aan te raden. Een coach zorgt ervoor dat je consequent de dingen die belangrijk voor je zijn. Je doet, volgt, meet en verbetert. De consequente focus om je dichter bij je doel te brengen is een sleutel tot succes.


16. Journalen

Schrijf op waar je dankbaar voor bent. Dat kan van alles zijn: van het huis waarin je woont tot je favoriete gerecht. Dit lijstje zet jouw leven in perspectief en zorgt ervoor dat je steeds meer dankbaarheid gaat voelen.

60 views0 comments

Commenti


bottom of page