top of page
Search

14 inzichten over topsport mentaliteit

Updated: Apr 2, 2020

Waar het allemaal begon

Op dinsdag 1 november 2016 om 12:15 had ik mijn eerste Skypegesprek met een mindsetcoach. Ik volgde haar al een tijdje op Instagram en ze gaf aan dat je een gratis gesprek met haar kon aanvragen. Dit moest ik hebben! Ik trok mijn stoute schoenen aan en plande mijzelf diezelfde dag nog in voor een gesprek. Spannend… Maar Fuck it!

Met iemand Skypen die ik helemaal niet kende was out way of my comfortzone maar omdat ik haar al via Social Media volgde, voelde het toch een beetje vertrouwd. Op haar site gaf ze aan dat je met haar hulp 5, 10 of zelfs 20 kilo kon afvallen. Ook kon je weer zelfverzekerd worden, lekker in je vel zitten en een fit en gezond lijf krijgen. Dat sprak mij zeker aan!

In het Skypegesprek leerde ik al snel dat het niet lag aan mijn eet of beweeg patroon – en die 5, 10 of zelf 20 kilo hoefde ik niet af te vallen. Ik was al kerngezond. Mijn lijf hoefde niet te veranderen. Ik moest mijn mindset veranderen om lekker in mijn vel te kunnen zitten en als persoon te kunnen groeien. Ik had allerlei ambities maar mijn perfectionisme en uitstelgedrag zaten mij gigantisch in de weg. Ook de negatieve stemmetjes in mijn hoofd en vastgeroeste overtuigingen zorgde ervoor dat ik het gevoel had stil te staan. Ik was mijn eigen grootste blokkade.

Het kwartje was gevallen; ik moest mijzelf richten op het ontwikkelen van een krachtige mindset. Toen is het balletje gaan rollen. Ik ben begonnen om een intensief 1-op-1 coachingstraject van 6 maanden te volgen.

Na dit traject wist ik wat voor een verschil een krachtige mindset voor je kan maken.

· Je zit weer lekker in je vel

· Je loopt op de zaken voor in plaats van achter de feiten aan

· Je hebt een betere relatie met je vrienden, familie en vriend(in)

· Je trekt mensen aan die écht bij je passen

· Je kunt genieten van zowel de grote als de kleine dingen

· Je durft te vertrouwen op jezelf

· Je hebt schijt aan de negatieve mening van anderen

· Je hebt een balans gevonden tussen werken / sporten / ontspannen

· Je hebt meer energie

· Je kunt zoveel meer bereiken dan je denkt

· Je doet dingen buiten je comfortzone die je eerst echt niet durfde

· Je durft keuzes te maken ook al zijn dit lastige keuzes

· Je kent jezelf beter en weet beter wat je wilt

· Je hebt meer plezier in het leven

· Je voelt je zo goed, onbeschrijfelijk.

Met deze krachtige mindset wilde ik laten zien dat ik alles kon waar ik van droomde. Ik droomde ervan om bij de sterkste vrouwen van de wereld te horen. Iets meer dan een jaar na de coaching stond ik op het Europees en Wereldkampioenschap powerliften waar ik in totaal 5 medailles won waarvan zelfs 1 gouden medaille.


Op het EK powerliften won ik met deze beurt een gouden medaille!


Ik had mijn dromen overtroffen. Dit was fantastisch! Dit wilde ik anderen ook geven. Met deze topsportmentaliteit is niet alleen alles mogelijk wat je droomt maar nog meer.

Ik heb er mijn missie van gemaakt expert te worden op dit gebied. Naast het volgen van seminars en het nemen van coaching heb ik ook veel boeken gelezen, podcasts geluisterd en met mensen gepraat over het onderwerp mindset. Alleen op deze manier kan ik mensen echt verder helpen door kennis en ervaring op te doen.

Na mijn 2 grote powerliftwedstrijden ben ik voor mezelf begonnen om deze topsportmentaliteit door te geven. Nu heb ik mijn eigen bedrijf waar ik mensen 1-op-1, in groepen en online coach om het maximale uit henzelf te halen op allerlei vlakken. Ook zit ik in het team van de grootste internetondernemer van Nederland waarbij ik zijn klanten coach op het gebied van mindset, zodat zij beter gaan ondernemen en daarmee meer impact maken.

En ik merk dat we in Nederland enorm egoïstisch zijn als het gaat om delen van informatie. Het lijkt mega geheimzinnig want we zien dat mensen met coaching en seminars doorbraken krijgen en groeien. Wat gebeurt daar nou precies? Hier is weinig over bekend. Velen houden dit het liefst voor zichzelf. Het is een geheim. Ik merk dat ook veel mensen in mijn omgeving dit doen maar zo wordt de cirkel niet doorbroken! Het is zonde als al deze informatie in een soort geheime kluis blijft opgesloten. Ik wil delen! Ik wil jullie helpen!


Ik ga een aantal inzichten met je delen, zodat je net zoals alle mensen die ik heb geholpen ook een topsportmentaliteit gaat ontwikkelen en het maximale uit jezelf haalt. Het maakt niet uit of je beter wil worden in je sport, het ondernemen, je werk, betere relaties met anderen of jezelf wil – een topsportmentaliteit zorgt dat je op allerlei vlakken next level gaat!

#Inzicht 1 : Droom groot en droom nog groter

Stop met jezelf onderschatten. We denken te weten wat mogelijk is aan de hand van onze eerdere successen en wat mensen in onze directe omgeving bereikt hebben. Maar er is zoveel meer mogelijk! Als je er écht voor gaat is er op lange termijn veel meer mogelijk dan je denkt – maar daar ben je nog niet achter gekomen omdat je te vroeg opgaf of gas terugnam.

Ook zorgen grote dromen ervoor dat obstakels geen obstakel meer zijn.

Excuusjes zijn ineens geen excuus meer.

Huh, hoor ik je denken. Hoe werkt dat dan?

Ik zal even een voorbeeld noemen.

Ik ging eerst naar de sportschool om fit te blijven. Ik ging wel naar de sportschool maar ik ging er niet voor de volle 100% voor. In het weekend ging ik stappen en dronk ik. Ik trainde wel met een schema maar hield altijd dezelfde gewichten aan en pushte mezelf niet. Als het dan een keer regende greep ik het excuus met beide handen aan om niet te hoeven gaan. Morgen weer een dag.

Totdat ik een groter doel stelde namelijk om bij de sterksten van de wereld te horen.

Ineens kon ik me niet meer laten tegenhouden door die excuusjes want dat zouden de toppers ook doen. Het obstakel ‘slecht weer’ werd ineens een uitdaging en ik ging door weer en wind. Ik stopte met het drinken van veel alcohol en beperkte mijn stapavonden tot het absolute minimum.

Dus droom groot, en doe die droom keer 2, keer 10 of zelfs keer 100. Zorg dat je een beetje buikpijn krijgt. Dan weet je dat je goed zit.

#Inzicht 2: Weet waar je naartoe wilt

Het kan spannend zijn om je droom om te zetten in een doel. Uit zelfbescherming doen we het niet. We spreken onze doelen bijvoorbeeld niet uit naar onszelf of naar anderen. Als je niet weet waar je heen wilt, kun je ook nooit verdwalen. Of we stellen hele veilige doelen waarbij de weg kort is. Maar je zult zo nooit bij je eindpunt komen waar je stiekem altijd al van droomde. Go for it! Prik dat pijltje op de kaart. Stel je droom als doel.

#Inzicht 3: Schrijf je doelen uit

Informatie blijft het slechtst bewaard als het in je hoofd zit.

Grote kans dat jij je doelen niet bereikt als je ze simpelweg vergeet – en dat zou jammer zijn!

Schrijf je doelen dus uit.

Wat wil je over 1 maand, over 3 maanden of over een jaar bereikt hebben?

En wat is je droomdoel?

Wat wil je op het gebied van relaties, werk, gezondheid en mentaliteit bereikt hebben? Wanneer je je doelen opschrijft kun je het ook teruglezen en jezelf herinneren wat je doet en waarom je het doet.

#Inzicht 4: Maak van je droom een plan

Dromen is fijn en laat je even de realiteit vergeten. Maar de realiteit is dat je nu nog hier bent en ergens anders heen wilt. Om dit gat op te vullen heb je een plan nodig. Hoe ga je er komen? Welke stappen moet je nemen? Stippel stap voor stap de weg uit naar je eindpunt.

Om even een voorbeeld te noemen, stel dat je nu in Amsterdam bent en je wil naar Parijs, dan heb je een reisplan nodig. Ga je lopend, ga je met de fiets, de trein of met het vliegtuig? Als je een plan hebt gekozen, houd je er ook aan! Constant switchen van plan kost veel tijd en energie en werkt in de praktijk vaak alles behalve optimaal.