top of page
Search

14 inzichten over topsport mentaliteit

Updated: Apr 2, 2020

Waar het allemaal begon

Op dinsdag 1 november 2016 om 12:15 had ik mijn eerste Skypegesprek met een mindsetcoach. Ik volgde haar al een tijdje op Instagram en ze gaf aan dat je een gratis gesprek met haar kon aanvragen. Dit moest ik hebben! Ik trok mijn stoute schoenen aan en plande mijzelf diezelfde dag nog in voor een gesprek. Spannend… Maar Fuck it!

Met iemand Skypen die ik helemaal niet kende was out way of my comfortzone maar omdat ik haar al via Social Media volgde, voelde het toch een beetje vertrouwd. Op haar site gaf ze aan dat je met haar hulp 5, 10 of zelfs 20 kilo kon afvallen. Ook kon je weer zelfverzekerd worden, lekker in je vel zitten en een fit en gezond lijf krijgen. Dat sprak mij zeker aan!

In het Skypegesprek leerde ik al snel dat het niet lag aan mijn eet of beweeg patroon – en die 5, 10 of zelf 20 kilo hoefde ik niet af te vallen. Ik was al kerngezond. Mijn lijf hoefde niet te veranderen. Ik moest mijn mindset veranderen om lekker in mijn vel te kunnen zitten en als persoon te kunnen groeien. Ik had allerlei ambities maar mijn perfectionisme en uitstelgedrag zaten mij gigantisch in de weg. Ook de negatieve stemmetjes in mijn hoofd en vastgeroeste overtuigingen zorgde ervoor dat ik het gevoel had stil te staan. Ik was mijn eigen grootste blokkade.

Het kwartje was gevallen; ik moest mijzelf richten op het ontwikkelen van een krachtige mindset. Toen is het balletje gaan rollen. Ik ben begonnen om een intensief 1-op-1 coachingstraject van 6 maanden te volgen.

Na dit traject wist ik wat voor een verschil een krachtige mindset voor je kan maken.

· Je zit weer lekker in je vel

· Je loopt op de zaken voor in plaats van achter de feiten aan

· Je hebt een betere relatie met je vrienden, familie en vriend(in)

· Je trekt mensen aan die écht bij je passen

· Je kunt genieten van zowel de grote als de kleine dingen

· Je durft te vertrouwen op jezelf

· Je hebt schijt aan de negatieve mening van anderen

· Je hebt een balans gevonden tussen werken / sporten / ontspannen

· Je hebt meer energie

· Je kunt zoveel meer bereiken dan je denkt

· Je doet dingen buiten je comfortzone die je eerst echt niet durfde

· Je durft keuzes te maken ook al zijn dit lastige keuzes

· Je kent jezelf beter en weet beter wat je wilt

· Je hebt meer plezier in het leven

· Je voelt je zo goed, onbeschrijfelijk.

Met deze krachtige mindset wilde ik laten zien dat ik alles kon waar ik van droomde. Ik droomde ervan om bij de sterkste vrouwen van de wereld te horen. Iets meer dan een jaar na de coaching stond ik op het Europees en Wereldkampioenschap powerliften waar ik in totaal 5 medailles won waarvan zelfs 1 gouden medaille.


Op het EK powerliften won ik met deze beurt een gouden medaille!


Ik had mijn dromen overtroffen. Dit was fantastisch! Dit wilde ik anderen ook geven. Met deze topsportmentaliteit is niet alleen alles mogelijk wat je droomt maar nog meer.

Ik heb er mijn missie van gemaakt expert te worden op dit gebied. Naast het volgen van seminars en het nemen van coaching heb ik ook veel boeken gelezen, podcasts geluisterd en met mensen gepraat over het onderwerp mindset. Alleen op deze manier kan ik mensen echt verder helpen door kennis en ervaring op te doen.

Na mijn 2 grote powerliftwedstrijden ben ik voor mezelf begonnen om deze topsportmentaliteit door te geven. Nu heb ik mijn eigen bedrijf waar ik mensen 1-op-1, in groepen en online coach om het maximale uit henzelf te halen op allerlei vlakken. Ook zit ik in het team van de grootste internetondernemer van Nederland waarbij ik zijn klanten coach op het gebied van mindset, zodat zij beter gaan ondernemen en daarmee meer impact maken.

En ik merk dat we in Nederland enorm egoïstisch zijn als het gaat om delen van informatie. Het lijkt mega geheimzinnig want we zien dat mensen met coaching en seminars doorbraken krijgen en groeien. Wat gebeurt daar nou precies? Hier is weinig over bekend. Velen houden dit het liefst voor zichzelf. Het is een geheim. Ik merk dat ook veel mensen in mijn omgeving dit doen maar zo wordt de cirkel niet doorbroken! Het is zonde als al deze informatie in een soort geheime kluis blijft opgesloten. Ik wil delen! Ik wil jullie helpen!


Ik ga een aantal inzichten met je delen, zodat je net zoals alle mensen die ik heb geholpen ook een topsportmentaliteit gaat ontwikkelen en het maximale uit jezelf haalt. Het maakt niet uit of je beter wil worden in je sport, het ondernemen, je werk, betere relaties met anderen of jezelf wil – een topsportmentaliteit zorgt dat je op allerlei vlakken next level gaat!

#Inzicht 1 : Droom groot en droom nog groter

Stop met jezelf onderschatten. We denken te weten wat mogelijk is aan de hand van onze eerdere successen en wat mensen in onze directe omgeving bereikt hebben. Maar er is zoveel meer mogelijk! Als je er écht voor gaat is er op lange termijn veel meer mogelijk dan je denkt – maar daar ben je nog niet achter gekomen omdat je te vroeg opgaf of gas terugnam.

Ook zorgen grote dromen ervoor dat obstakels geen obstakel meer zijn.

Excuusjes zijn ineens geen excuus meer.

Huh, hoor ik je denken. Hoe werkt dat dan?

Ik zal even een voorbeeld noemen.

Ik ging eerst naar de sportschool om fit te blijven. Ik ging wel naar de sportschool maar ik ging er niet voor de volle 100% voor. In het weekend ging ik stappen en dronk ik. Ik trainde wel met een schema maar hield altijd dezelfde gewichten aan en pushte mezelf niet. Als het dan een keer regende greep ik het excuus met beide handen aan om niet te hoeven gaan. Morgen weer een dag.

Totdat ik een groter doel stelde namelijk om bij de sterksten van de wereld te horen.

Ineens kon ik me niet meer laten tegenhouden door die excuusjes want dat zouden de toppers ook doen. Het obstakel ‘slecht weer’ werd ineens een uitdaging en ik ging door weer en wind. Ik stopte met het drinken van veel alcohol en beperkte mijn stapavonden tot het absolute minimum.

Dus droom groot, en doe die droom keer 2, keer 10 of zelfs keer 100. Zorg dat je een beetje buikpijn krijgt. Dan weet je dat je goed zit.

#Inzicht 2: Weet waar je naartoe wilt

Het kan spannend zijn om je droom om te zetten in een doel. Uit zelfbescherming doen we het niet. We spreken onze doelen bijvoorbeeld niet uit naar onszelf of naar anderen. Als je niet weet waar je heen wilt, kun je ook nooit verdwalen. Of we stellen hele veilige doelen waarbij de weg kort is. Maar je zult zo nooit bij je eindpunt komen waar je stiekem altijd al van droomde. Go for it! Prik dat pijltje op de kaart. Stel je droom als doel.

#Inzicht 3: Schrijf je doelen uit

Informatie blijft het slechtst bewaard als het in je hoofd zit.

Grote kans dat jij je doelen niet bereikt als je ze simpelweg vergeet – en dat zou jammer zijn!

Schrijf je doelen dus uit.

Wat wil je over 1 maand, over 3 maanden of over een jaar bereikt hebben?

En wat is je droomdoel?

Wat wil je op het gebied van relaties, werk, gezondheid en mentaliteit bereikt hebben? Wanneer je je doelen opschrijft kun je het ook teruglezen en jezelf herinneren wat je doet en waarom je het doet.

#Inzicht 4: Maak van je droom een plan

Dromen is fijn en laat je even de realiteit vergeten. Maar de realiteit is dat je nu nog hier bent en ergens anders heen wilt. Om dit gat op te vullen heb je een plan nodig. Hoe ga je er komen? Welke stappen moet je nemen? Stippel stap voor stap de weg uit naar je eindpunt.

Om even een voorbeeld te noemen, stel dat je nu in Amsterdam bent en je wil naar Parijs, dan heb je een reisplan nodig. Ga je lopend, ga je met de fiets, de trein of met het vliegtuig? Als je een plan hebt gekozen, houd je er ook aan! Constant switchen van plan kost veel tijd en energie en werkt in de praktijk vaak alles behalve optimaal.

Misschien weet je niet precies hoe je van het punt waar je nu bent bij je droomdoel komt en heb je hulp nodig - en dat is oké. Zo lang je maar een plan maakt om dan bijvoorbeeld hulp te zoeken en aan de slag gaat. In het geval van je reis naar Parijs: koop een kaart, schakel een gids in en laat je helpen om zo


“Mijn droom was om zelf ook eens mee te doen aan een heuse powerliftwedstrijd!! Ik dacht dat ik hier nog lang niet sterk genoeg voor zou zijn. Of dat mijn techniek nog lang niet goed genoeg was. We bespraken mijn droom waarbij Isabelle meteen al zei ‘die droom is heel goed te realiseren’… Een fantastisch trainingsprogramma en een fijne samenwerking volgde…. 10 weken later stond ik op het plankier in Groningen en ben ik tweede geworden. Ik heb mijzelf overtroffen en daar ben ik Isabelle heel dankbaar voor!”

- Danique – Medewerker Vastgoed en Infrastructuur


#Inzicht 5: Droom groot. Start klein.

Het is fijn om groot te dromen. The sky is the limit. Wat als alles mogelijk zou zijn, wat zou je dan doen? Hoe zou jij je voelen? Wat zou je hebben? Het is fijn dit voor jezelf helder te hebben maar het kan zorgen voor overwhelm. Het voelt misschien alsof het een stap te ver is of zelfs onhaalbaar is (en dat is een droomdoel op dit moment voor korte termijn ook). Start daarom klein. Kijk wat je kan doen om 1% dichter bij je droomdoel te komen en niet wat er nog moet gebeuren om er binnen no time voor 100% te zijn.

Toen ik bij de sterksten van de wereld wilde horen, maakte ik bijvoorbeeld een trainingsschema waarbij ik elke training slechts 1 tot 2,5 kilo meer tilde per week. Het klinkt misschien weinig, maar over een jaar tijd ben je per oefening 50 kilo sterker geworden. Niet verkeerd toch?

Ook op andere vlakken kun je dit principe toepassen.

Wat kun je bijvoorbeeld doen om 1% meer energie te krijgen?

Wat kun je doen om je relaties met 1% te verbeteren (inclusief de relatie met jezelf)?

Wat kun je doen om 1% beter te worden op het gebied van carrière?

- En ga zo maar door!

#Inzicht 6: Het is oké om niet alles te weten

Ik dacht dat ik alles moest weten om te kunnen beginnen:

X Alles weten over voeding voordat ik gezonder kon gaan eten.

X Alles weten over training voordat ik echt goed kon worden.

X Alles weten over mindset voordat ik mentaal krachtiger kon worden.

X Alles weten over ondernemen voordat ik een bedrijf kon beginnen.

X Alles weten over whatever ik maar wilde, het hoeft niet!

In je hoofd ben je over je doelen aan het nadenken en meer en meer informatie aan het opdoen waardoor je niet in actie komt. In deze video vertel ik je er meer over.


Je hoeft niet alles te weten. Niemand weet alles, zelfs specialisten niet. Je bent nooit te oud om te leren of om hulp in te schakelen. Zo schakelde ik hulp in van een mindsetcoach, een voedingscoach, een trainingscoach en verschillend ondernemerscoaches. Ook heb ik een groep met gelijkgestemden waarin ik al mijn vragen kan stellen als ik ergens niet uit kom.

I know, hulp vragen kan heel lastig zijn, maar als je het eenmaal doet, maakt het een mega verschil. Alles gaat een stuk makkelijker als je het niet meer alleen doet. Aan de andere kant maak je er anderen ook blij mee om jou te helpen – want hoe goed voelt het als iemand je nodig heeft? Dat wil je ze niet ontnemen toch?

#Inzicht 7: Gebruik wat je wél weet

Je weet zoveel meer dan je denkt. We zijn geneigd te wachten op een magisch moment waarop je genoeg weet.

Dat magische moment is vandaag!

Je weet genoeg.

Het is tijd om het ook te gaan gebruiken!

Als je dingen weet en niet toepast, ben je hetzelfde als een onwetende.

Zonde!

Dus bekijk elk doel en bedenk wat je nu al weet en zou kunnen toepassen.

#Inzicht 8: Focus

We willen het allemaal hebben:

V Een goede baan

V Een sociaal leven

V Een sportief lijf

V Een goede relatie

V Rust in ons hoofd / geen stress

V Interessante hobby’s

V Een mooi huis

V Voldoende geld

V Bakken vol energie

V Een goede familieband

V Tijd voor onszelf

V Een verzorgd uiterlijk

Ik zou je graag willen vertellen dat het allemaal mogelijk is maar dan zou ik liegen. Je kan het allemaal een beetje hebben maar niet in alles uitblinken. Er zitten maar 24 uur in een dag. Een deel ervan slaap je en de overige tijd moet je zorgvuldig indelen. Naast timemanagement is energiemanagement ook belangrijk. Je kan niet op alles tegelijk focussen dus kies een aantal dingen uit die echt belangrijk zijn voor je. Ga daarvoor. Laat de rest links liggen of op een laag pitje staan.

#Inzicht 9: Maak een commitment

Ik zou wel willen….. Ik ga misschien….. Ik ga proberen…… Nee!

Een commitment is een belofte aan jezelf. Als je een commitment maakt is er no way dat het je niet gaat lukken. Je gaat er alles aan doen om je plan te laten slagen en je doel te bereiken. Je laat je niet tegenhouden door tegenslagen, de mening van anderen of afwijkende situaties.

#Inzicht 10: Stop met stoppen

De eerste stap lijkt misschien de lastigste maar dat is het niet. Dan is het nog allemaal nieuw en spannend. Met een hoge dosis beginnersmotivatie houd je het even vol. Een dag. Een week. Misschien een maand. Maar dan is de beginnersmotivatie weg en stoppen de meesten.

Volhouden blijkt lastiger. “Nee, het is toch te lastig” of “Het past toch niet bij mij” zijn manieren om dit goed te praten. Of er komt een verleiding om de hoek kijken zoals een feestje en je gooit al je goede voornemens over de schutting. Maandag begin je wel weer opnieuw.


Je bent aan het starten en stoppen en aan het starten om vervolgens weer te stoppen! In deze video vertel ik je er meer over.


Maar waarom stelde je het doel in de eerste plaats? En waarom stel je het doel later nodig een keer – want de meesten doen meerdere pogingen om een doel te bereiken. Ze beginnen 100 keer en stoppen 100 keer. Soms proberen ze het überhaupt niet meer, bang om te falen. Stop met stoppen, dan hoef je ook niet meer te beginnen.

“It doesn’t matter how slow you go as long as you don’t stop”

#Inzicht 11: Plan om te falen

Met al die weerstand van jezelf en anderen is het niet gek als je een lastig moment hebt. Een moment waarop je terugvalt in oude patronen. Dat je baalt van jezelf en dat je het even niet meer ziet zitten. Dat je denkt: Laat dit hele doelen gedoe maar even zitten. Dat is oké. Reken hierop.

Wat ga je doen na een lastig moment?

De meesten gooien de handdoek in de ring.

Ze hebben 1 fout gemaakt.

Nu heeft het geen zin meer!

Maar dat is natuurlijk onzin. Het heeft wél zin om door te gaan! Het zou zonde zijn om alle progressie over boord te gooien. Een tegenslag is nog geen terugval. Pak de draad weer op. Plan om te falen en maak een plan hoe je de draad weer op gaat pakken. Leer van je tegenslagen en kom sterker terug.

“Stoppen na een tegenslag is alsof jij je telefoon hebt laten vallen en er een barst in zit om er vervolgens op te springen omdat hij nu toch al verpest is”

#Inzicht 12: Reset je mentale instellingen

We zijn allemaal op een bepaalde manier geprogrammeerd. Dit komt door onze ouders, school, vriendinnen, relaties en gebeurtenissen. Dit zorgt ervoor dat we bepaalde overtuigingen over onszelf hebben over wie we zijn en wat we kunnen. Super handig want dan hoef je niet over ieder klein dingetje na te denken. Het gaat volledig automatisch. Dat bespaart energie. Maar, en hier is de grote maar. Wanneer je jezelf wilt overtreffen, komen deze instellingen niet zo goed van pas. Als jij ervan overtuigd bent dat je iets niet kunt wat je wel graag zou willen, vorm jij je grootste obstakel. Tijd dus om jezelf te resetten of te herprogrammeren.

“Once your mindset changes everything on the outside will change with it”

#Inzicht 12: Doe dingen anders

Als je de dingen doet die je altijd deed, krijg je de resultaten die je altijd kreeg. Om nieuwe uitkomsten te krijgen, zal je dingen anders moeten doen. Dat betekent niet dat je het roer volledig om moet gooien, maar wel dat je aanpassingen moet gaan maken. Deze dingen die je anders gaat doen, kunnen oncomfortabel voelen. Je komt immers je comfortzone uit, maar maak je geen zorgen. Door dingen anders te gaan doen creëer je een nieuwe comfortzone. Je comfortzone wordt steeds groter. Vanuit die nieuwe comfortzone kun je weer uit de comfortzone stappen door dingen anders te gaan doen en op die manier progressie maken. Steeds een paar dingen anders doen.

In deze video ging ik voor het eerst in het ijsbad om comfortabel te worden met oncomfortabel zijn. Nu is het mijn nieuwe comfortzone geworden en douche ik regelmatig koud en ga ik nog steeds het ijsbad in!


#Inzicht 13: Verwacht weerstand van jezelf

Je hebt een droomdoel gesteld die je een beetje buikpijn geeft. Hiervoor moet je dingen doen die je eerder niet deed en oncomfortabel voelen.

Je brein gaat protesteren! Alle alarmbellen gaan rinkelen: Wat ben je aan het doen?

Error. Error. Ga onmiddellijk terug naar je basis waar het wél comfortabel voelt. Je brein zal allerlei trucjes uithalen om je ervan te overtuigen te stoppen met je doelen bereiken. Het zal excuusjes verzinnen en sommigen argumenten zijn ontzettend sterk. Laat je er niet door afleiden en verwacht de weerstand. Op die manier kun je erop inspelen.

#Inzicht 14: Verwacht weerstand van anderen

Alsof de weerstand van jezelf nog niet genoeg was! Er komt ook weerstand van anderen. Ze zien dat jij bezig bent om doelen te bereiken die zij misschien ook wel zouden willen bereiken. Jij groeit. Zij staan stil. Het gat tussen jullie wordt groter. Dit is confronterend voor hen. Ze kunnen 2 dingen doen. Het eerste is met je meedoen maar helaas kiezen de meesten niet voor deze optie. De meesten kiezen ervoor om je doelen te saboteren om je zo terug te trekken naar hun niveau. “Kom op joh, 1 wijntje kan wel!” of “Waarom neem je een dag vrij voor jezelf, dan kan je net zo goed voor de kinderen zorgen / afspreken met vriendinnen.” Verwacht niet dat anderen je gaan begrijpen en reken op weerstand.

Toen ik begon met powerliften, kwam er veel weerstand van mijn omgeving.

Word je niet te gespierd?

Is het niet slecht voor je?

Toen ik succes had met powerliften, kwam er opnieuw weerstand.

Zorg je wel dat het niet ten koste gaat van de andere dingen?

Doe je het wel op een eerlijke manier?

Toen ik begon met mijn eigen bedrijf kwam de weerstand weer.

Zou je niet gewoon veilig in loondienst gaan?

Kan je dat wel, mensen helpen, terwijl er zoveel concurrentie is?

Investeren in jezelf, zou je dat nou wel doen?

Ik heb flink in mijzelf geïnvesteerd. Ik ben al een aantal jaren bezig met mindset en heb veel geld en tijd geïnvesteerd. Ik heb kennis opgedaan door coaching te volgen, seminars te volgen, boeken te lezen, podcasts te volgen, met experts over mindset te sparren en nog veel meer. Ook heb ik ervaring opgedaan door zelf aan de slag te gaan en door anderen te coachen. Ik heb een hele kennisbank aan waarde!


Naast deze 14 inzichten heb ik een heel e-book geschreven met meer dan 50 inzichten die ervoor zorgen dat jij meer motivatie, discipline en doorzettingsvermogen krijgt zodat je het maximale uit jezelf haalt.

Kortom, een heel e-book over topsportmentaliteit!

Klik hier om het e-book te downloaden.



383 views0 comments

Comments


bottom of page