top of page
Search

topsportmentaliteit door de ogen van miel in 't zand

Updated: Sep 29, 2020

Miel in 't Zand werkt al jaren met topsporters. Hij weet als geen ander wat topsportmentaliteit voor je kan betekenen. Met zijn bedrijf N-ex-t (nieuwe carrière voor ex-topsporters) hielp hij topsporters en ex-topsporters om een succesvolle nieuwe maatschappelijke carrière op te bouwen. Daarnaast is hij mede-initiatiefnemer en directeur van stichting: Topsport for Life. Deze stichting heeft als doel om mensen met een levensbedreigende ziekte, zoals kanker of ALS, in alle opzichten een beter leven te geven. Zijn netwerk van topsporters zet hij hierbij in door hen te verbinden met mensen met een levensbedreigende ziekte zodat ze van elkaar kunnen leren. Luister snel deze bijzondere podcast of lees de blog. Heel veel plezier.



Brede loopbaan

Miel heeft al een veelzijdige carrière achter de rug. Hij is ooit begonnen in de financiële dienstverlening waar hij 15 jaar werkzaam is geweest binnen verschillende functies. Daarna hij is zijn eigen bedrijf begonnen: het begeleiden en coachen van mensen in veranderingsprocessen. Binnen dit bedrijf zette hij ook (met name persoonlijke ontwikkeling) trainingstrajecten op, waar onder andere (top)sporters op afkwamen. Voornamelijk topsporters die tegen het einde van hun carrière aanliepen en niet wisten wat ze daarna zouden moeten gaan doen.


De passie van de doelgroep

Miel werd onmiddellijk aangetrokken door deze doelgroep, omdat hij zogezegd zoveel ‘meer’ passie proefde als bij de mensen waar hij normaliter mee werkte. Al snel vroeg hij Hans van Breukelen om hem te helpen om samen een bedrijf op te zetten om topsporters te gaan begeleiden op maatschappelijk gebied. Met als voornaamste doel: samenwerken aan een nieuwe carrière. Ze begeleidden niet alleen topsporters die aan het eind van hun carrière zweven, maar ook diegene die er middenin zitten en zelfs beginnende topsporters. Zodat deze topsporters zich persoonlijk blijven ontwikkelen. Zodat ze echt ‘klaar zijn’ voor het leven wat na de sportcarrière komt.

Zo hebben ze een 3 jaar durende training gegeven bij alle professionele voetbalclubs in Nederland. Daar zijn ze de voetballers gaan trainen, niet op het veld- maar in zaken als financiële planning, solliciteren en jezelf presenteren. Vaardigheden en kennis aan en bij-leren die de voetballers kunnen toepassen na hun voetbalcarrière om hun leven daarna ook goed te op te kunnen bouwen.

Een onderdeel van die trainingen was bijvoorbeeld sollicitatietraining. De spelers moesten van A tot Z het hele traject doorlopen, beginnend bij het vinden van beschikbare banen. Vervolgens werden de brieven geschreven en werden er gesprekken gevoerd (vaak op locatie van het bedrijf) met een trainingsacteur. De spelers waren niet op de hoogte van het feit dat het een acteur was en waren dus in de waan dat ze een daadwerkelijk sollicitatiegesprek aan het voeren waren met het bedrijf. Miel merkte daarbij dat spelers onwijs geconfronteerd werden met zichzelf. Dit leverde een hoop zwetende voetballers op bij een sollicitatiegesprek..


Topsport For Life

Op dit moment is Miel directeur van de stichting Topsport For Life, wat inmiddels alweer 10 jaar bestaat. Deze stichting heeft als doel om mensen met een levensbedreigende ziekte, zoals kanker of ALS, in alle opzichten een beter leven te geven. Miel ziet in de 2 doelgroepen veel overeenkomsten als het aankomt op mindset en wat ze moeten doorstaan. Doorzetten, omgaan met tegenslagen, discipline, veel afzien en pijn verduren. Het belangrijkste verschil is natuurlijk dat iemand met een ernstige ziekte er natuurlijk niet voor kiest, een topsporter wel.

Miel heeft de laatste carrièreswitch voornamelijk gemaakt omdat hij naarmate de jaren verstreken steeds vaker vervelende ervaringen had met topsporters, voornamelijk in de voetballerij. Er wordt zoveel voor de voetballers geregeld en omdat topsport (zeker in voetbal) toch vaak met een bepaalde status komt, kwam hij in aanraking met veel egoïsme en vroeg hij zich steeds vaker af: ‘Is dit nog wel wat ik wil?’.


Het fietsen van de Alp d'Huzes

Het eerste event wat ze neerzetten, was met een team ex-profwielrenners, waaronder ook Michael Boogerd, meedoen aan de Alp d’Huzes. Mede omdat Miel’s zwager en ex-profwielrenner Teun van Vliet kampte met een hersentumor (hij is inmiddels genezen). Met zijn allen, inclusief Teun, de berg op bracht zo’n mooi gevoel van saamhorigheid en plezier dat ze zich realiseerden dat ze de gedachtes even van kanker afdreven en op het event gericht waren. Een van de redenen dat ze dit konden doen, was omdat ze (ex) topsporters bij hun hadden. Leuke activiteiten met hun organiseren en daarmee zieke mensen hun leven wat verlichten.

Bij thuiskomst zijn die gedachtes direct omgezet in een plan. Zo ontstond stichting Topsport For Life. Al in het 2e jaar zijn ze ook zieke mensen gaan coachen en persoonlijk gaan begeleiden. Denk aan mentale en praktische coaching en uiteraard ook medische begeleiding en zorgverlening door artsen en verpleegkundigen. Ook de naaste omgeving van de zieke (partner en kinderen) kunnen meedoen aan de events en gebruik maken van de coaching en begeleiding, wamt de ziekte treft immers het hele gezin.

Zo organiseren ze vakanties (binnen en buiten Nederland) voor zieke mensen, maar ook voor de partners en/of kinderen van diegene. Soms zelfs alleen voor de partners, zodat zij ook echt even ‘rust’ kunnen ervaren. Tijdens deze vakanties gaan er ook (ex)topsporters mee, om te ondersteunen en begeleiden en vooral ook om samen te genieten.



Bij Topsport For Life wordt er uitsluitend gewerkt met vrijwilligers, maar je komt niet zomaar in aanmerking om aan de slag te gaan. Dit vooral vanwege de kwetsbare doelgroep waarmee mensen in aanraking komen. De vrijwilligers hebben dan ook veelal een professionele en gediplomeerde achtergrond in coaching en/of zorg.

Topfit blijven, ook als je niet ziek bent

‘Zorg eerst voor jezelf, pas dan kan je voor een ander zorgen.’ Éen van de belangrijkste motto’s die Miel en zijn team uitdragen naar vrijwilligers, maar ook naar bijvoorbeeld partners van zieke mensen. Het komt vaak voor dat mensen het zorg verlenen niet meer trekken, omdat ze niet goed voor zichzelf zorgen. Volgens In ‘t Zand is het daarom belangrijk dat je op tijd je rust pakt, gezond eet en goed beweegt. Blijven zorgen dat je geestelijk en fysiek topfit blijft. Maar ook zelf blijven genieten!

Op de vraag of Miel niet terugverlangt naar een baan waarin hij meer kan verdienen is hij heel resoluut; absoluut niet. “Het zorgen voor een glimlach op het gezicht van iemand die het zwaar heeft zorgt voor zoveel meer voldoening, daar weegt niks tegen op. Geld is voor mij een middel, geen doel.”

Inmiddels is Topsport for Life ook in België actief, waardoor hun bereik steeds verder reikt en ze steeds meer mensen kunnen helpen.

Mocht je iemand kennen die ziek is of ben je zelf ziek; schroom niet om jezelf aan te melden bij Topsport for Life. Ze hebben daar talloze experts en coaches die kunnen ondersteunen bij het proces. Om het maximale uit je dagen te halen. Ook een topsporter komt blessures en teleurstellingen tegen. Ga dan kijken wat je nog wel kunt, in plaats van wat je niet meer kunt.


Meer weten? Ga naar de website:


Wil jij ook een krachtige mindset?

83 views0 comments
bottom of page